de Thorey - en familjehistoria i fyra led
Minnesvärda begravningar
 • Lord Newborough


 • Polen
 • Lästips
 • Stalins order om avrättning av polska officerare.
 • "Lögnen om Katyn" av Elzbieta Jasinska Brunnberg.
 • Maria Pamer 1919-2007. av Annika Beijbom.
 • "Jag minns dagen när Stalin dog..." av Andrzej Olkiewicz. - PDF, öppnas i nytt fönster.

 • Lord Newborough

  Saxat från en av våra stora dagstidningar.


  Engelske krigshjälten Lord Newborough har avlidit i Istanbul 81 år gammal; sonen ärver nu titeln som 8:e Lord Newborough.

  Den unge "Micky" Wynns insatser vid sprängningen av franska hamnen St. Nazaire 1942 kostade honom ett öga men höljde löjtnanten i livslång ära. Syftet med raiden, sedd som en av andra världskrigets mest spektakulära, var att allvarligt skada den enda Atlanthamnen med kapacitet att docka det nya tyska slagskeppet Tirpitz.
     Enligt planen skulle ex-amerikanska jagaren Campbeltown, lastad med två dussin tidsinställda laddningar, ramma hamnportarna för att sedan oskadliggöra viktiga installationer i land. Två torpedbåtar agerade backup, den ena kommenderad av löjtnant Wynn, som samtidigt hade instruktioner att bomba St. Nazaires gamla hamninfart.
     Under intensiv tysk eld utfördes uppdraget men Wynns båt, som hade saktat ned för att plocka upp drunknande matroser från Campbeltown, träffades och besättningen kastades överbord. Majoriteten lyckades dock kravla sig upp på en flotte och räddades efter nästan ett dygn av tyskarna. Av trettiosex man levde då tre, inklusive den svårt skadade Wynn. Två dagar senare, då tyskarna pustade ut efter angreppet, detonerade emellertid Wynns skickligt placerade torpeder och totalförstörde den gamla hamnporten.
     Wynn internerades och hamnade så småningom i Colditz. Den uppfinningsrike aristokraten betraktades som en "besvärlig" fånge men släpptes i Januari 1945 sedan han lurat sina väktare att han var allvarligt sjuk.
     Sina senare år tillbringade Wynn - snart upphöjd till 7:e lord Newborough - som jordbrukare på familjegodset i norra Wales. Och det var där som hans arvtagare efter faderns död följde dennes instruktioner och med hjälp av en 1700-talskanon sköt iväg askan mot en skyddad träddunge på ägorna.

  Lee Persson.