de Thorey - en familjehistoria i fyra led
Minnesvärda begravningar
 • Lord Newborough


 • Polen
 • Lästips
 • Stalins order om avrättning av polska officerare.
 • "Lögnen om Katyn" av Elzbieta Jasinska Brunnberg.
 • Maria Pamer 1919-2007. av Annika Beijbom.
 • "Jag minns dagen när Stalin dog..." av Andrzej Olkiewicz. - PDF, öppnas i nytt fönster.

 • "När du var arton år besatt du kunskaper som inte var mätbara i någon betygskala"  Einar Granberg 1929.

  Apropå dagens betygsdebatt har vi mottagit följande brev från Birgitta Granberg till hennes duktige – men underkände! – far, Einar Granberg. (1895-1948):

  "Kära Pappa!
  Jag sitter här med ett papper i min hand, ett skolbetyg från L III av Sundsvalls Högra Allmänna Läroverk höstterminen 1913. Du var arton år.
  Jag läser och tror knappt mina ögon! Underkänd i flera ämnen, till och med modersmålet! Du som senare skulle utge flera böcker, som har 838 registrerade verk på Språk- och folkminnesinstitutet i Uppsala, du som blev inbjuden till Kungliga Vitterhetsakademiens högtidssammankomst i Riddarhuset och som talade och skrev i hela ditt liv!
  Vad gjorde du där på inackorderingshemmet i Sundsvall när du inte ägnade dig åt tyska verb, latinska sentenser eller att lösa ekvationer?
  Jo, jag vet. Du ägnade dig åt viktiga saker. Jag äger nämligen dina många efterlämnade skissböcker och jag äger gulnade tidningsurklipp där det står att du deklamerade Fröding på litterära aftnar. Och du startade Fosterländska ungdomsförbundet i Sundsvall och höll massor av föredrag de åren. Jag har kvar alla dina handskrivna manuskript: "Ungdomen och det förflutna", "Ungdomen och våra historiska minnen", "Fosterlandets krav på svensk ungdom".
  Älskade pappa! Vilka inspirerande ämnen du talade över!
  Skolan var för dig en nödvändighet av tillvaron men inte av LIVET!
  Din far Erik August som hade tre av sina söner i läroverket fick skolbetygen i sin hand och gick genast till storms mot läroverkstyrelsen och gjorde en anmälan mot Sundsvalls läroverk. Jag vet det, Pappa, för alla inlagor och alla svar som var införda i Sundsvalls tidning 1914 finns fortfarande i min ägo. Din far tog en del av polemiken och fattade ett snabbt beslut. Han skickade din bror Fritz till Östersund och dig till Härnösand för att skriva studentskrivningarna som privatister. Enligt Sundsvalls Tidning gick det utmärkt!

  Och du, Pappa, enligt lärarna vid Sundsvalls Högre Allmänna Läroverk "minimalt begåvad och utan fallenhet och håg" tog studentexamen vid Norra latin i Stockholm den 10 juni 1915 och lärarexamen med högsta betyg i Härnösand den 6 juni 1917. Kära Pappa! När du var arton år besatt du kunskaper som inte var mätbara i någon betygskala. Du fick bara 53 år på jorden, men jag ger dig MVG – mycket väl godkänt – i allt som är av betydelse för att man ska kallas människa."
  Din dotter
  Birgitta

  saxat ur,
  DN 25/11-06